RETRO & MODERN
VIDEO GAMES
Kezdőlap Hírek Tesztek Kapcsolat

Elmélkedés: Mi történik veled Videokártya piac?
Első rész

01
avatar

2020.03.15.
Szerző: Porczió Róbert

Olvasási idő: perc


Aki ma szeretne egy teljesen új számítógépet összerakni magának vagy esetleg csak a meglévő konfigurációját fejlesztené, azt tapasztalhatja, hogy a PC hardverárak radikális mértékben megemelkedtek és ezen belül is a VGA árak szálltak el a legeslegjobban. De mi lehet ennek a háttere? Ennek fogok most utánajárni!

Még február folyamán olvastam egy hírt miszerint az Nvidia újra elindítja a GTX 1050 Ti és RTX 2060 GPU-k gyártását. Ekkor még legyintettem, hisz olyan már-már matuzsálem korú kártyákat is lehetséges kereskedelmi forgalomban kapni, mint a GeForce GT 710. Majd pár hétre rá megdöbbenve tekintettem végig a jelenlegi videókártya árakon. Hogy lehetséges az, hogy egy lassan 5 éves, alsó-középkategóriás GeForce GTX 1050 Ti 4GB kártyát 80.000 forint felett árulnak, míg 2 évvel ezelőtt egy sokkal nagyobb teljesítményre képes GeForce GTX 1660 6GB került ennyibe a GTX 1050 pedig 55-60.000 forint körül mozgott. De felhozhatnám példának a XFX Radeon RX 580 GTS XXX Edition 8GB kiadását is (ez anno az Nvidia 1060 közvetlen ellenfele volt), ami egy éve még átlag 65-70.000 forintba került, most a legolcsóbb darabokat 234.990 forintos áron árulja egy bolt.

02
Ezt a kártyát már nem lenne szabad ennyiért árulni!
Forrás: arukereso.hu

De mi okozza a kártyák drágulását?

A videókártya árak elszállásáért rengeteg tényező felelős. Az egyik ilyen faktor a koronavírus járvány miatti termeléskimaradások és az ebből kifolyólag kialakult termékkészlethiány. Erre jön pluszba, hogy nagyon sokan kényszerültek otthon maradni, rengeteg ember kezdett el költeni többek között az otthoni PC-jére.

Egy másik további tényező az évek óta tartó kriptovaluta bányászatiláz, ami új lendületet kapott az elmúlt fél év során. A tavaly 2020 őszén és telén megjelent új nagy teljesítményű videókártyák (Nvidia oldalról 30XX sorozat illetve az AMD részéről a RX60XX sorozat), tökéletesen alkalmasak a bányászatra, ezért a minerek nagy tételben vásárolták fel ezeket a kártyákat. Bár az Nvidia látszatmegoldásnak az újgenerációs kártyákat meghajtó driver-ben mellékelt egy szoftveres korlátozást, mely révén az Ethereum kriptovaluta bányászata esetén csak a kártya teljesítményének felét képes felhasználni, de ezt már csupán azzal is ki lehet kerülni, hogy egy másik kriptovalutát bányászunk. A GPU gyártó cégek közül az Nvidia és az AMD válaszképpen bejelentette, hogy jelenlegi és korábbi technológiákat alapul véve fognak célzottan bányászkártyákat piacra dobni.

A kriptobányászat önmagában egy saját cikket érdemlő bonyolult topik, ám mivel ez nem feltétlenül tartozik bele a weboldal tematikájába, így nem mennék bele különösebben. Akit mégis érdekelne a kriptobányászat, annak ajánlanám Bodnár Zsolt két vonatkozó Qubit cikkét (Cikk1, Cikk2 ).

Hogy is néz ki maga a piac? Kik a szereplők és hol folyik a gyártás?

Jelenleg három nagy szereplője van a grafikus hardvergyártók piacának - mindegyik amerikai cég -, ezek az: AMD, Nvidia és az Intel. Az Intel kivéve az előbbi két gyártó a legyártott GPU chipeket tovább értékesíti más gyártók számára (pl.: Gigabyte, Asus, EVGA), ők pedig szabadon testre szabhatják azokat. Az általuk legyártott VGA kártyák esetében maguknak kell megoldani a supportot, saját garancia intervallumot határozhatnak meg. De magát az eredeti GPU chipeket nem módosíthatják. Az előző információk azért fontosak, mert a koronajárvány előszőr Ázsiában, azon belül is Kínában ütötte fel a fejét 2020 év elején, a VGA gyártó cégek pedig nagy általánosságban a székhelyüktől függetlenül Kínában (vagy Ázsia más hasonlóan olcsó munkaerővel rendelkező országaiban) gyártják le a videokártyáikat.

Tavaly január végén a cégek már arra kérték a munkatársakat, hogy maradjanak otthon, ne menjenek dolgozni. Tavaszra a lezárások miatt már a globális áruszállításba is beleszólt a járvány. 2020 év végére pedig odáig fajult a szituáció, hogy nem tud az ember csak úgy besétálni a kedvenc hardverkerébe és megvenni raktárról, netán pár napos átfutási idővel megrendelni a kinézett videókártyát, várnia kell míg az importőrök szerezni tudnak külföldről. Elég jól jellemzi a helyzetet, hogy twitch-csen, illetve youtube-on külön live streamek vannak a nagyobb online áruházak VGA készleteiről.

További piacot meghatározó tényező: Skalpolók

A skalpolás (angolul: scalping), mint szitokszó szintén az utóbbi félévben került elő újra. Ha egyszerűen akarnánk megfogalmazni, a skalpoló az a személy, aki jövőben remélt haszon érdekében részben vagy egészben felvásárolja egy különösen keresett terméknek a készleteit, majd a piacon tapasztalható hiány, illetve a keresleti és kínálati viszonyoknak megfelelően megpróbálja minél rövidebb időn belül tovább értékesíteni azt. Ez a szituáció állt fenn az új generációs konzolok és a videókártyák bemutatkozása esetében is. Hasonló, még életszerűbb példa - és erre létezik magyar kifejezés is, ezen felül biztos vagyok benne, az olvasók nagy része találkozott már vele -, ez a jegyüzérkedés.

A skalpolóknak "hála" az eredetileg 699 dollárra beárazott Nvidia RTX 3080 kártyákat eBay-en többnyire 1.200 dollár vagy afelett árulják, de 2.250 dolláros árcédulával is találkozhatunk. Konzolok terén a Microsoft csúcsgépét, vagyis az Xbox Series X esetén normalizálódott a helyzet és könnyebb hozzájutni akár még Magyarországon is (bár még sok helyen mindig elő kell rendelni és csak így lehet hozzájutni), de Playstaion 5-höz máig nagyon nehéz hozzájutni hazai és nemzetközi szinten is, így aki mégis szeretné megvásárolni, várólistára kell jelentkeznie.

Konklúzió

Aki szeretne most videókártyát vásárolni annak azt tudom tanácsolni: NE TEGYE! A jelenlegi árak mellett egyszerűen nem éri meg új VGA-ba beruházni. A türelem rózsát terem. Viszont, ha mégis sürgős lenne egy új VGA vásárlása, akkor alternatívaként tudom javasolni, hogy nézzetek szét a használtpiacon, erre tökéletesen alkalmas a hardverapro.hu weboldal. Amennyiben kifejezetten játék miatt szeretnél videókártyát venni, ebben az esetben érdemes körülnézni az előző, esetleg az újgenerációs generációs konzolok között is. Prevgen konzolok mellett szól, hogy ezekre a gépekre az elmúlt 7-8 évben rengeteg kiváló és exkluzív, csak az adott platformon elérhető cím jelent meg, szóval van lehetőség miből válogatni. A nextgen konzolok esetében csalódás érhet minket, mivel többnyire rendelés és egyben előre kifizetett foglalás árán juthatunk hozzájuk. Mégis mellettük szól, hogy ezek a masinák kifejezetten jó teljesítményre képesek és egy RTX 3060 videókártya árának feléért nyújtanak újgenerációs élményt.

Következő rész tartalmából:
A jövőbeni folytatásban bővebben szó lesz a piacon jelenlévő cégekről és a jelenleg kapható kártyákat fogom alaposabban górcső alá venni. Továbbá a VGA piacot meghatározó három nagy gyártó piacon elfoglalt pozícióját fogom taglalni - úgy, mint piaci részesedés, megbecsültség és éves bevételek. Valamint a GPU piac szempontjából érdekes tényezőnek számít a játékkonzolok piaca is, ezért a jelenlegi és korábbi generációkat fogom sorba venni ebből a szempontból.

Amennyiben tetszett a cikk és szeretnél értesülni a további fejleményekről, kövesd az oldalt instagramon illetve facebookon!